UD-4L Cheyenne Dropship

UD-4L je druh výsadkové kosmické lodi používané u amerických Colonial Marine Corps. Je primárně navržena tak, aby vylétla z trupu většiny kosmických lodí USCM, zatímco jsou na oběžné dráze a rychle dopravila jednotky a nebo vybavení na povrch některé planety. Součástí lodi je obvykle obrněný transportér M577, nicméně může být také použita k přepravě jiných zařízení a dokonce i mariňáků přímo do terénu.

UD-4L má schopnost vzlétnout a vertikálně přistát i na nerovném terénu a může být také využita jako přepravní systém z lodi na loď. Součástí vybavení je velký arzenál zbraní a  také vnitřní děla, která umožňují jejich použití při boji proti terorismu na podporu pozemních vojsk.

Nákladový prostor o rozměrech 102,6 m3 a rampa s plošinou dlouhá 3,92 metru jsou zavěšeny na čtyřech dvojitých hydraulických sestavách. Rampa na palubě může pohodlně nést plně osazenou M577 APC a je schopna zvednout náklad do nákladového prostoru od úrovně země. Dutina o rozměrech 20 cm na obou stranách nákladového prostoru odděluje objem nákladu od vnějšího pláště a obsahuje hlavní konstrukční prvky – vedení kabelů a dmýchadla z předních turbín do zadních výtahových trysek. Za nákladovým prostorem se nachází schodiště, které po spuštění umožňuje přístup posádky.

Hlavní trup obsahuje mimo jiné uchycovací místa pro montáž hlavních zbraní a sekundární výzbroj. Hlavní zbraně jsou zde připojeny ke křížovým skládaným stožárům.

Prostorný tlakový kokpit je zpřístupněn z nákladového prostoru a má dvě posádkové pozice, sedící v tandemu. Posádka sedí v katapultovacích sedačkách Martin-Siekert R2102, které jsou připraveny k provozu v jakékoliv nadmořské výšce pod 10 000 m a rychlostí pod Mach 1.

Okna kokpitu jsou průhledné fólie jsou vyrobeny z jednokrystalového křemene, potaženého zlatem, germaniem, molybdenem a iridiiem, které poskytují ochranu před jasným světlem a laserem s krátkou vlnovou délkou.

Je třeba poznamenat, že dokonce už i lehké poškození lodi může zabránit tomu, aby se zvedla na oběžnou dráhu. Porušení povrchu trupu vážně ohrožuje vysokorychlostní tepelnou ochranu lodi a dokonce i malý otvor ji může při atmosférické rychlosti větší než Mach 5.0, způsobit oxidaci nebo ji rovnou „spálit“. Aby se zabránilo takovým nehodám, je na vnitřní straně povrchu nalepena senzorová síť, moniturující porušení, diferenciální teploty trupu a ionizaci. Pokud je zjištěno narušení lodi, je posádka v kokpitu informována pomocí výstrahy na monitorech.

Při podzvukových rychlostech způsobuje konfigurace zvedajícího se tělesa malý vztlak a pilot, aby udržoval stabilitu lodi, se stále více spoléhá na letový software.

Cheyenne má dvojčlennou posádku, která zahrnuje pilota a důstojníka posádky, který se stará o zbraně. Ovládání letů je prováděno pomocí letového počítače Herriman-Weston 5/480. Neexistuje žádná ruční reverze, protože loď je pro let s přímými řídícími vstupy příliš nestabilní. Nastavení tahu motoru a trysky se automaticky přesouvají do optimálních poloh, v závislosti na nastavení rychlosti a nadmořské výšce. Inteligentní zařízení autopilota umožňuje plně automatický let ve všech fázích mise, včetně vstupu a výstupu do cílové zóny, přistání a dokovacích cyklů.

Na rozšířených stožárech lodi jsou umístěny dvě hlavní zbraně, schopné nést neřízené rakety o rozměrech 16×150 mm, 6×70 mm a řízené rakety 4×120 mm. Vedle jsou vyhraněna místa pro střely ATA a ATS. Loď je vybavena také kulometem ráže 25 mm, který může být otočena o 180 stupňů do stran a o úhel 60 stupňů směrem dolů. Součástí zbrojního arzenálu, je také zbraň GAU-113 / B – šesti válcová zbraň poháněná pneumatickým otočným motorem (6000 otáček za minutu), jenž využívá jako pohonnou hmotu hypergolické tekuté palivo, AGAM-204A TSAM: TSAM („protipožární stíhačka“) – levná zbraň určená k obraně proti raketám ve vzduchu za pomoci radaru včasného varování a AGM-220C Hellhound II – víceúčelová taktická střela, navržená pro použití proti bodovým cílům, jako jsou vozidla, budovy a bunkry.

Ač je UD-4L Cheyenne Dropship vysílána k přepravě přes jakoukoli atmosféru a různé povrchy planet, teoreticky je velmi podobný klasickému vojenskému vrtulníku. Má zbraně, které se aktivují a vysunou v případě leteckého útoku a rampu sloužící k rychlému přistání. Loď má několik modifikací (UD-4B, UD-4C. UD-4E,  UD-4H a UD-4J).


Jméno lodi je pravděpodobně převzato z románu Hvězdná Pěchota od Roberta A. Heinliena, který jej používali vojáci při nasazení pozemních sil na jiné planety.

Koncept pro loď prvotně vytvořili Syd Mead a Ron Cobb, ale režisér James Cameron byl s návrhem silně nespokojen. Protože nebyl pochopen (nebo nedokázal sdělit, co přesně chce), postavil si Cameron svou plastovou miniaturu lodi nakonec sám. Režisér  volně založil svůj design na vrtulníku Apache AH-64. Cobb pak podrobně popsal loď na papíře, z níž byly vytvořeny jak miniatury s plným rozměrem, tak miniatury o velikosti 1/12.

V souladu s podtóny Vetřelců (Aliens), inspirovanými válkou ve Vietnamu, Cameron  úmyslně zahrnoval designové prvky, které evokovaly vojenskou techniku této války, včetně stíhacího letounu F-4 Phantom II a vrtulníku Bell UH-1 Huey.

Pro natáčení bylo postaveno několik rekvizit, a to počínaje šestipatrovým modelem, na kterém byly založeny všechny ostatní miniatury. Většina miniatur lodi byla vyrobena ze skleněných vláken, pouze jedna minuatura byla vybavena motorizovanými zbraněmi a podvozkem.

Nejkomplikovanější model, který byl vybudován, byl ten, který byl použit pro dramatickou nehodu lodi, která měla během havárie vykonávat několik konkrétních úkolů. Nakonec byl model namontován na dvou paralelních drátech, které byly na kameře skryty účinkem mlhy a deště.

Plnohodnotný model lodi sestával z hliníkového povrchu, nataženého přes jednoduchý dřevěný rám, zatímco vnitřní prostor kokpitu byl postaven jako samostatný model, který zahrnoval řadu částí různých letadel nebo automobilů. Například podvozek sestával z podvozku vozu Avro Vulcan, zatímco palubní lodní přívody vzduchu byly převzaty z A McDonnell Douglas F-4 Phantom II. Rakety umístěné na lodi, byly vyrobeny převážně z modelového plastu a namalovány bílou, šedou a černou barvou.